#CCCCCC;
Dieta - Cura de slabire - Mentine Greautatea - Cura de descarcare - Plante si Recete
Dieta - Cura de slabire - Mentine Greautatea - Cura de descarcare - Plante - Recete cu plante

Musetel (Matricaria chamomilla)
Denumirea plantei: Musetel (Matricaria chamomilla).

Denumiri populare: mamorita, marariul ciinelui, matricea, moruna, mositel, musatea, musetel de cimp, ochiul boului, poala sfintei Marii, roman, romanita, romasca, romanit.

Perioada de vegetatie: mai-august. Se culege cind "petalele" musetelului sint in pozietie orizontala, in aceasta perioada planta contine maximul de elementele curative. Se culeg doar florile in saci de hirtie sau stofa, se transporta cit mai curind posibil pentru a fi uscate. Se usuca imprastiate la loc uscat, la umbra, bine aerisit si cald (max 45%). Pentru bai se taie impreuna cu tulpina, lungimea max 5 cm, se usuca in legaturele legate de sus in conditiile mentionate mai sus. Daca nu aveti posibilitate sa culegeti musetelul, il puteti procura in farmacii sau in ierboristerii. Calitatea musetelului e usor de determinat cu ochiul liber. Daca nu a fost uscat indeajuns florile isi pierd culoare, nunate inchisa spre brun, putrezesc iar daca au fost uscat la temperaturi prea mari florile se fariminteaza.

Are un miros puternic, aromat. Are un gust amar si picant.

Florile de musetel contin ulei volatil (0,1%-0,8%) care contine hamazulen, kadin; flavonoid, acid nicotinic, acid ascorbic, acid salicilic, colinei, carotin, substanţe proteice, s.a.

Musetelul este cunoscut ca:
- antiinflamator,
- hemostatic,
- antiseptic,
- analgezic,
- antihistaminic,
- un slab astringent,
- calmant,
- sedativ,
- anticonvulsiv,
- anti-diareic.

Musetelul contine ulei volatil (ulei de efir) care are efect dezinfectant, reduce balonarea, calmeaza spasmele muschilor stomacului provocate de gastritele si colitele insotite de colici, diminuează inflamaţia, normalizeaza funcţia tractului gastro-intestinal, acţionează asupra sistemului nervos central. De aceia infuziile de romanita sint atit de practicate in popor. In cosmetologie este utilizat pentru a reda parului nunate deschise parului, tenul capata un aspect sanatos si proaspat. Des sint practicate inhalatiile cu aburii de musetel in cazul gripelor, infectiilor respratorii, bronsitelor, s.a. Baile sint recomandate in cazul ranilor, alergiilor pe piele, reumatism, transpiratiei excesive a picioarelor. Coprese calde se aplica pe locurile dureroase, rani, durerile articulatiilor, s.a. Cu infuzia de musetel se clateste gura in cazul inflamatiilor gingiilor, stomatite, angina.
Nota: Efectul musetelului se intensifica in combinatie cu flori de Calendula si de Coada Soarecelui.


Alte articole:
Salata "Musetel"
Salata "Musetelul" 2
Salata "Musetelul" 3
Salata "Musetelul" 4

Etichete: , , , ,

Diana Chicu-Jornea  
<<
Free money making opportunity
<<
Utilizăm companii de publicitate terţe pentru a difuza anunţuri când vizitaţi site-ul nostru Web. Aceste companii pot folosi informaţiile (excluzând numele, adresa, adresa e-mail sau numărul de telefon) cu privire la vizitele dvs. pe acest site sau pe altele, cu scopul de a furniza reclame despre bunuri şi servicii care v-ar putea interesa. Dacă doriţi informaţii suplimentare despre aceste practici şi pentru a cunoaşte opţiunile cu privire la posibilitatea de a nu permite utilizarea acestor informaţii de către aceste companii, faceţi clic aici.
Cele mai recente Articole

ABONEAZATE LA ARTICOLELE BLOG-ULUI DIETA-OK

Email-ul tau:

Delivered by FeedBurner

Temele Blogului Meu
Archiva
Powered by

Blogger Templates BLOGGER